Het is tijd voor een nieuwe zoektocht

We zitten middenin een ongekende combinatie van crises; van pandemie tot klimaat tot giftig wantrouwen in instituties en elkaar. De turbulentie van de laatste tijd hangt volgens mij direct samen met een nog grotere crisis: de crisis in zingeving. Wat is nou echt een goed leven? Hoe moeten we ons tot elkaar en de natuur verhouden? Hebben we nog enig idee? Noem het betekenisgeving, spiritualiteit, egotranscendentie: ik ben er nooit hongeriger naar geweest dan nu.

We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Samen met jullie wil ik elke editie van Transcendence een stapje verder komen, door één Groot Idee of Grote Vraag uit te werken met lekker veel lees-, luister- en kijktips. Met open vizier, én met de sceptische blik die ik als NRC-journalist nou eenmaal heb. Van de wetenschap achter religieuze ervaringen tot psychedelica en van herontdekte oude bronnen tot de fascinerende links tussen kwantumfysica en spirituele ideeën over bewustzijn. Het mag best een beetje weird zijn af en toe. Deze zoektocht is niks zonder jullie ideeën en bijdragen, dus doe vooral mee. Schrijf je nu gratis in.

Subscribe to Transcend

Zingeving gezocht. Journalist Wouter van Noort zoekt samen met lezers betekenis in nieuwe wetenschap en oude bronnen. Doe je mee?