Discussion about this post

User's avatar
Janine Schimmelpenninck's avatar

Hi Wouter,

Mooi artikel! De discussies van Krishnamurti en David Bohm zijn altijd heerlijk en bijzonder inzichtelijk. De zorgvuldigheid van formuleren en de wijze waarop de twee heren zo intens diep naar elkaar luisteren werkt zo verhelderend.

Een andere wetenschapper die behoorde tot de kring van wetenschappers waar Krishnamurti discussies mee hield was Francisco Varela. Hij is de man geweest die samen met de Dalai Lama het Mind& Life Institute heeft opgericht. Een instituut dat zich richt op het verbinden van wetenschap met contemplatieve wijsheid. Varela's boek The Embodied Mind - Cognitive Science and Human Experience is een prachtig werk waarin hij de mogelijkheden van introspectie als wetenschappelijk instrument introduceert. Francisco Varela was een grote wetenschapper en een praktiserend boeddhist. - Janine Schimmelpenninck

Expand full comment
Garmt Dijksterhuis's avatar

Hoi Wouter,

je schrijft:

"Een ander gek verschijnsel is het feit dat het voor het gedrag van quanta kan uitmaken of ze gemeten worden of niet. Deeltjes gedragen zich anders als ze worden geobserveerd dan als ze niet worden geobserveerd. Ja echt. Sommige natuurkundigen denken daarom dat de materiële realiteit iets is dat ontstaat in relatie tot bewustzijn."

Wanneer je hiermee doelt op de onbepaaldheidsrelatie van Heisenberg is het misschien helemaal niet zo gek. Om iets te meten moet je ermee in interactie gaan. Op het nivo van elementaire deeltjes botst er dan bijvoorbeeld een foton tegenaan, waardoor er een eigenschap van het te meten deeltje (z'n plek of impuls) verandert.

Ook op macro niveau kennen we dit. Wanneer je de temperatuur van het water in een glas wilt meten, zal je er een thermometer in stoppen. Je weet echter niet de temperatuur van de thermometer, deze zal niet gelijk zijn aan die van het water. Je verstoort dus de temperatuur van het water in het glas, waardoor je het nooit helemaal precies kunt meten.

In de psychologie is het door William James verwoord. Als je iemand een vraag stelt heeft deze vraag invloed op het denken van degene die deze vraagt moet beantwoorden. Hierdoor zal het antwoord worden beïnvloed. Hierdoor is introspectie is een onbetrouwbaarbare methode, want ook zodra je gaan nadenken over je eigen denken kan je niet voorkomen dat je je denken daardoor beïnvloedt. Je conclusies over je eigen innerlijke staat worden dan verstoord door je denken erover, door je herinnering eraan of door je formuleren ervan in taal.

je schrijft ook:

"Inzichten uit de kwantumfysica duiden er in elk geval op dat onze beleving van de wereld niet het complete verhaal is."

Dat is een problematische bewering. Het enige dat we van onze wereld kunnen waarnemen is via onze beleving ervan. De beleving moet dus per definitie het complete verhaal zijn. Wanneer dit niet het complete verhaal is, zijn er dus dingen die aan onze beleving ontsnappen. Deze dingen kunnen we per definitie nooit weten. Zodra we iets nieuws waarnemen is het in onze beleving aangekomen, en dus geen onderdeel meer van het 'niet complete verhaal', maar van de wereld zoals we hem waarnemen. Het is dus zinloos om uit te gaan van een dualisme dat een 'echte' wereld veronderstelt die 'achter de verschijnselen zit', en eentje die daarvan is afgeleid en die we 'incompleet' waarnemen.

groet,

Garmt

Expand full comment
13 more comments...

No posts