12 Comments

Voor mij is het antwoord op de vraag 'hoe herstel ik mijn verknipte relatie met de natuurlijke wereld', stilte. Het ego wil ons in de illusie van de afgescheidenheid houden. Door stil te worden en niet meer te hechten aan de gedachten die we waarnemen, wordt het ego kalmer en maken we contact met het deel van ons waarin we de verbondenheid met de natuur kunnen ervaren.

Expand full comment

Ter aanvulling op Daan van Lith en werken en leven volgens de seizoenen: In 1998 publiceerde Marinus Knoope over zijn Creatiespiraal in een boek dat aan de 30e druk toe is. Gebaseerd op de wensen en verlangens van mensen in relatie tot het ritme van de natuur. Zie hier: https://decreatiespiraal.nl/boeken/de-creatiespiraal/

Expand full comment

Als je ervan uitgaat dat jouw relatie met de natuur een relatie is die verbeterd kan worden, dan betekent dat dat je de "werkelijkheid in zijn totaliteit" hebt opgeknipt in entiteiten. Eén daarvan ben jezelf, een andere is "de natuurlijke wereld", en mensen, dieren, planten, huizen, stoelen, computers etc. zijn weer andere entiteiten. Maar die werkelijkheid, die door vrijwel iedereen zo wordt beleden, is de verkeerde werkelijkheid. Het is de werkelijkheid van het moment, die een volgend moment weer vergeten is, doordat je je aandacht op iets anders hebt gericht. De "verknipte relatie met de natuurlijke wereld" is een illusie, die jezelf creëert. De echte werkelijkheid is dat alles met elkaar verbonden is, dat alles één is. Die eenheid van alles in alle mogelijk denkbare universa kun je naar voren halen in jouw individuele bewustzijn door de stilte in jezelf te laten groeien. Hoe dat precies zit kun je nu lezen een nieuw ebook dat afgelopen donderdag, 1 april, uitkwam en meteen een bestseller werd. Het boek heet "One unbounded ocean of consciousness" en is geschreven door neuroloog en expert op het gebied van de eeuwenoude vedische geschriften dr. Tony Nader. De subtitel van het boek luidt: "Simple answers to the big questions of life". Hoofdstuk 11 gaat over Transcending, Pure Consciousness and the Self. Als je dat gelezen hebt snap je precies hoe jouw relatie met de natuurlijke wereld in elkaar zit. Ik wens je veel leesplezier.

Expand full comment

Fijn, deze nieuwsbrieven! Over het volgende onderwerp heb ik zelf veel gelezen van Bregje Hofstede voor De Correspondent. Het hoofd/lichaam dualisme draagt mogelijk bij aan burnouts, waarbij het hoofd al lang gezien wordt als hoger of beter dan het lichaam. Door sommige filosofen zelfs letterlijk, omdat het het hoogst geplaatste onderdeel van ons lichaam is.

Expand full comment

Thx, ga haar stukken eens opzoeken!

Expand full comment

Dank voor je interessant

te nieuwsbrief! Je vraag voor deze keer over de verbinding tussen hoofd en hart; denken en voelen is mijn zoektocht die zo’n 10 jaar geleden begon na een stevige burn out.

Ik vertel er iets over in een podcast - mocht je daar tijd voor hebben. LUISTER via je favoriete platform:

https://anchor.fm/anouka/episodes/BLM---Intense-dialogen-over-ras-voeren-met-hulp-van-embodiment-technieken-door-gespreksleider-en-embodiment-coach-Marietta-Vis-vanuit-USA-est3ri

Expand full comment

Dag Wouter, dank voor je substack!

Van het dualisme tussen lichaam en geest is Descartes natuurlijk de godfather. In de aflevering van de Podcast Filosofie over Descartes gaat het over waar zijn dualisme vandaan komt en hoe Hobbes, Berkeley en (zijn naam is al gevallen) Spinoza daarop reageerden. https://podcasts.apple.com/nl/podcast/podcast-filosofie/id1451841760?i=1000501922532

Wat betreft van het hervinden van de lichamelijkheid vind ik de fenomenoloog Maurice Merleau-Ponty sterk. Hij benadrukt dat we als mensen de wereld altijd lichamelijk tegemoet treden. Daarom zoekt hij ook verbinding met de kunst, omdat die probeert de wereld uit te drukken zoals die ons voorkomt vóór het denken. https://podcasts.apple.com/nl/podcast/podcast-filosofie/id1451841760?i=1000490742907

Ik verwijs naar onze eigen podcast - schaamteloze zelfpromotie - maar dat is nu eenmaal mijn filosofische boekenkast.

Expand full comment

'hoofd en lijf te maken heeft met de westerse cultuur'

Wie weet helpt dit: https://www.ted.com/talks/iain_mcgilchrist_the_divided_brain

Onze hemisferen, helpen en "bevechten" elkaar.

Embodied is een mooie Engelse term voor belichaming, en dat is veel meer emotie dan rationeel.

Het boek "The Master and his emissary" kan je mogelijk verder helpen op je zoektocht.

Een mysterie is waarom er in onze hersenpan, toch twee afzonderlijke delen schuilen, die verbonden worden door de "Corpus Callosum".

Waarom zijn er twee helften? En waarom hebben niet alleen mensen maar vele dieren deze helften?

Een volgende stap zou kunnen zijn, dat de notie van Yin-Yang een linkerbrein beleving is.

De Yin staat voor X,Y & Z waar Yang staat voor A, B & C.

Waar het de Taoïsten gaat om "de weg", zoekend naar harmonie in die beide. Holisme, van Yin & Yang.

Het geheel is lastig te bespreken, zoals het rechterdeel van het brein dat graag beleeft.

Het is non-specifiek. Een Oneness beleving is niet (goed) te beschrijven omdat het juist de delen laakt. Daar steekt jouw "wishywashy" mogelijk de kop op.

Het is lastig te vatten, omdat het niet in onderdelen uit elkaar te halen is zoals de "emissary" het graag begrijpt.

"The master, ziet het geheel, en berust zich in wat oneness kan & mag zijn. En ja, dat klinkt zweverig en wishywashy.

Embodied festivallen, als evenement is een festival in onderdelen uit elkaar te plukken, onze Emissary (linker hersenhelft) is helemaal tevreden. Echter onze bevlogen, belichaamde "ik" die het beleeft, gaat niet van het ene concert naar het andere concert, maar ziet het als één feest, waarin tijd vervlochten is met de muziek. Het is niet in onderdelen te onderscheiden, De Meester (rechter hersenhelft.) is content.

Expand full comment

Beste Wouter, dank voor je mooie nieuwsbrieven. 'Hoofd en hart' is een veelgebruikt begrip dat je moet doorgronden om er 'handen en voeten' aan te geven. Waar het om gaat is 'goed in je gevoel zitten'. Maar hoe doe je dat? Dat leerde ik jaren geleden van wijlen Dien de Boer, ook coach van Herman Wijffels. Waar het om gaat is je gevoelens leren voelen, echt voelen in je lichaam, dat vraagt veel moed! Want als je heel lang aan je gevoel voorbij bent gegaan dan kan dat heel intens zijn. Niets wegredeneren, niets ontkennen en steeds je gevoel aangaan. Als je dat een tijd doet wordt het heel gewoon en kom je langzaam beter 'in sinc' met jezelf. Voor sommigen is het fijn om er hulp bij te hebben in het begin.

Expand full comment

De langste weg is van je hoofd naar je hart op de wereldreis van leven 🌍.

Bewustwording heeft tijd en energie nodig om de kracht van NU te beleven.

Dankzij een sabbatical (dat gun ik iedereen), leren loslaten en verrassende ontmoetingen met andere authentieke mensen ben ik meer zelfbewust onderweg. Het is de kunst om de natuurlijke verbinding met jezelf en je omgeving te her-inneren om vanuit je 1e natuur te ont-wikkelen. Bewust ZIJN in het moment in een andere wereld (van ego naar eco). To Be or not to Be sluit aan bij de universele verbinding met de natuur (Living life). Ubuntu beweging ‘Ik ben omdat wij ZIJN’ en in het boek Ubuntu ‘Wij zijn de Aarde’ staan waargebeurde verhalen van ego naar eco.

2B-Frank

Expand full comment

https://embodiedpresent.com/explore/the-embodiment-manifesto/ Prachtig manifesto van auteur en embodiment teacher Philip Sheperd over het volgende onderwerp. Embodiment gaat voor mij over ervaren ipv begrijpen, de grootste uitdgaging voor mijzelf is dat je eigenlijk pas echt goed kan ervaren als je vertraagd en verstilt. Ik bouw bewust de hele dag momenten in om te vertragen, tijdens het eten, als ik naar de wc ga, iets te drinken pak, bij het wakker worden en het naar bed gaan. Maar ook in gesprek, stil zijn en eerst mijn lichaam voelen voordat je iets zegt. In het begin is het ongemakkelijk en onrustig maar ik ga steeds meer genieten van deze stille momenten met niks.

Expand full comment

Verbinding tussen hoofd, lijf en natuur vindt prachtig plaats via eten. Ik geef kooklessen aan kwetsbare mensen die zichtbaar opbloeien als ze leren genieten van vers, prachtig gekleurd, wonderbaarlijk mooi voedsel. We praten tijdens de lessen over zaaien , verzorgen, oogsten en bereiden; zo illustratief voor hoe zorg voor de natuurlijke wereld hoort bij zorg en liefde voor jezelf. En ook al kun je geen eigen moestuin hebben, een pot kruiden op je balkon, dagelijks vers koken en af en toe eens appels of eieren halen bij de boer, zorgt al voor een kleine omwenteling. De relatie tussen jou en de natuurlijke wereld, of eigenlijk, jij als onderdeel van de natuur, ervaar je intens door op deze manier met eten om te gaan.

Expand full comment