7 Comments
Mar 1, 2021Liked by Wouter van Noort - Transcend

In je lijstje met oefeningen mis ik nog 'spel'. Daar wil ik graag meer over weten. Dus als je wilt ga ik graag voor en met je op zoek naar goede bronnen.

Expand full comment
Feb 28, 2021Liked by Wouter van Noort - Transcend

Enkele weken geleden is Kristofer Marinus Schipper (86), ook bekend als Rik Schipper en Shi Zhouren, is sinoloog en antropoloog gespecialiseerd in het taoïsme overleden. Er is een marathon interview met Chris Klijne. (3 uur lang luisteren, heb geduld)

https://www.vpro.nl/programmas/marathoninterview/luister/overzicht/s/kristofer-schipper.html

Er zijn een aantal boeken die het lezen waard zijn wil je kennis maken met het Taoïsme. Zoek op zijn naam of vraag de lokale boekhandelaar.

Wu Wei is hieronder al gecorrigeerd. Toevoeging. Het niet-doen betekent niet niet-doen met als resultaat verwaarlozing of luiheid. Wu wei is meer 'forceer niet' oftewel waan je invloed niet te groot of direct op grote zaken of dat je bijv. kinderen naar je hand kan zetten in de opvoeding(het ruwe blok hout moet je ruw laten). Wu Wei is uitgebreider: niet-doen maar ook niet nalaten iets niet te doen. Het tweede deel betekent dus dat je niet de omgeving waarin je leeft, de reikwijdte van je directe invloed moet nalaten. Integendeel zorg daarvoor, zorg voor je naaste, zorg voor je land, je huis, je werk, zorg voor jezelf etc. Daarmee raak je ook de Franse filosoof M. Foucault die zei: de zorg voor jezelf is de zorg voor een ander. Oftewel als je goed voor jezelf zorgt ben je in staat ook voor een ander te zorgen. Het niet-doen is dus eigenlijk de spiegel van wat je allemaal wel kan doen zonder schade, zonder fors in te grijpen maar meer uit liefde, een op gezonde afstand te verhouden tot iets om iets op te dringen. Laat je een puber zelf ontdekken of ben je geneigd het telkens voor te doen zodat de puber geen fouten maakt. Hier gaat niet-doen over. Wat eten we vandaag is bijv. ook iets uit het taoïsme. Het geeft uitdrukking aan nieuwsgierigheid, betrokkenheid bij het eigen leven. Heel veel kinderen vragen dagelijks...wat eten we vandaag? Hoe reageer je daar als ouder op...ga je mee in de nieuwsgierigheid of ben je de vraag en antwoord steeds beu. Als ze stoppen met vragen is er echt iets aan de hand, met hen of met de ouder!

Tot slot. Als je je verdiept in chakra's en waar ze voor staan zul je ontdekken dat ze wellicht meer overeenkomsten hebben met Maslov's aanwijzingen of de spiral dynamics ontwikkeltredes. Als al je chakra's goed werken kom je in de buurt van de piekervaring maar dan meer als een constante, een verlicht persoon. Daarin kan je - wat ik nog mis in je zoektocht - yoga toepassen, en dan met name de Kundalini yoga.

Expand full comment
Feb 28, 2021Liked by Wouter van Noort - Transcend

Lijden is onlosmakelijk verbonden met het leven. Iets dat we te vaak vergeten en jongere generaties moeten leren (in deze ogenschijnlijk zo maakbare wereld) met het vertrouwen dat er genoeg genieten overblijft in het nu, voor wie dat kan en wil zien. Dan ontwikkelen we veerkracht op het individuele niveau en in de systemen waarin we samen bewegen en verbonden zijn.

En omdat de jeugd de toekomst heeft moeten we ons vooral ook laten inspireren door hun dromen en jeugdige overmoedigheid om zelf niet in te dutten.

Expand full comment

Nog een mooie voor op deze ontdekkingsreis: Pema Chödrön - When Things fall apart.

Expand full comment

Mooie reis ben je aan het maken Wouter. Ik volg je met plezier. Wu Wei komt uit het Taoisme en niet uit Confusionisme FYI. Lao Tse was grondlegger van het Taosime en schreef zijn Tao Te Ching 400-500 BC. Een must read voor je. Naar verluid meest gelezen boek na de bijbel. Het bijzondere aan dit boek met verzen? Je raakt er nooit in uitgelezen.

Expand full comment