12 Comments
May 9, 2021Liked by Wouter van Noort - Transcend

Dankjewel voor deze zondagse inspiratie. Ik doe veel aan teamcoaching en vertel i.v.m. het onderlinge gedoe altijd dat bij woede en angst onze oren dichtklappen en we terugvallen op ons reptielenbrein. Pas als we ons veilig genoeg weten, zijn we weer in staat tot luisteren.

Ik leef met 25 huisgenoten waarbij de een angstiger is dan de ander m.b.t. covid, de een de overheidsbesluiten meer vertrouwt dan de ander hoewel ieder zich aan de hoofdregels hield. Dat gaf wrijving. Wat ons toen hielp is om eerst met een paar om de tafel te gaan zitten en elkaar de vraag te stellen 'waarom is ... belangrijk voor je?' met de afspraak om alleen verhelderende doorvragen te stellen tot diegene zich echt gehoord voelde. Daarna ontstond er meer rust en mildheid naar elkaar. Toen was er ruimte om op zoek te gaan naar 'welke manier van omgaan in ons huis doet zoveel mogelijk recht aan het hele continuüm van houdingen en gevoelens over deze toestand'. Daarover hebben we vervolgens met alle huisgenoten uitgewisseld. Het was niet makkelijk maar het lukte om tot overeenstemming te komen. Alles begint met het besluit elkaar te wíllen horen, vanuit de overtuiging dat je daarmee samen een hoger doel dient.

Expand full comment
May 9, 2021Liked by Wouter van Noort - Transcend

Mooie nieuwsbrief weer over angst. Deze week kwam ik deze manifesto tegen over luisteren. Lijkt mij heel waardevol voor veel mensen: https://gretchenrubin.com/2021/05/i-made-a-manifesto-of-listening/

Expand full comment
May 9, 2021Liked by Wouter van Noort - Transcend

Goed stuk over angst! Voor luisteren moet je zeker ‘Grootluisteraar’ Petra Hiemstra spreken. Zij is luisterexpert en schrijft momenteel een boek over luisteren in relatie tot leiderschap. https://www.linkedin.com/in/petrahiemstra

Expand full comment

Belangrijk onderdeel van goed luisteren is goede vragen stellen. En juist daar gaat dit boek over: 'Socrates op sneakers' ..zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding... https://g.co/kgs/uyTbpt

Expand full comment

Door goed te luisteren kan iemand aan zichzelf ontdekt worden, hoorde ik vandaag iemand zeggen. Als luisteraar hoef je niet stil te zijn. Goede vragen stellen kan de ander enorm helpen. De kunst is om echt op de ander gericht te zijn en niet (alleen) op jezelf.

Expand full comment

Goed luisteren is al een kunst. Maar echt verbinding maken, door aandachtig te luisteren én te checken of je de woorden van de ander goed interpreteert, dat doen er maar weinig. Probeer de komende week eens een aandachtig gesprek te voeren. De verbondenheid geeft veel voldoening, en je voedt hiermee een van je 3 psychologische basisbehoeftes. Een win-win, want je gaat hierdoor ook nog gemakkelijker om met angst.

Meer weten over het positief beïnvloeden van je brein, het omgaan met stress en emoties zoals angst, neem contact op! Fijne zondag, Manon (prestatiecoach bij MIND vol POWER)

Expand full comment

Mooi verhaal maar probeer niet eerst een analyse over massavorming te geven om vervolgens de angst weer goed te praten. Het gaat nog steeds over slechts 0,15% sterfte met name ouder dan 80 en onderliggende kwalen. Daarbij heeft 98% niets van het virus te duchten behalve een heel klein % long covid maar dat kan je met een forse griep ook overkomen. Fijne zondag!

Expand full comment

Mooie editie weer! Ik volg je zoektocht met veel plezier.

Een essay wat ik aan kan raden is van de hand van Thijs Homan en Rob Wetzels. Het gaat niet alleen over het luisteren maar juist ook over het (veranderkundig) kunnen reflecteren op en het plaatsen in de context van alle “ingewikkeldheden” om ons heen:

https://thijs-homan.nl/wp-content/uploads/2020/06/Hoe-verder-in-een-post-eerste-coronagolf-wereld.-Thijs-Homan-Rob-Wetzels.docx.pdf

Expand full comment

Mooi evenwichtige reflectie over ‘Angst’.

Thnx!

Dé bron over ‘Luisteren’ die je zou moeten raadplegen is CLO (Chief Listening Officer) Corine Jansen: https://corinejansen.com/2021/01/25/luisteren-4/.

Zij is een internationaal gerespecteerde autoriteit op dit gebied. En een fantastisch mens!

Expand full comment

Collectief bewustzijn vormt een veld met beelden. Die beelden komen in dromen. Persoonlijk ben ik fan van het gedachtegoed van Freud. Ook Mesmer zat op een spoor maar is ingehaald door de Skinner. Als men zou verenigen in plaats van verdelen ontstaat een meer gelaagd perspectief. Dan wordt para normaal normaler.

Expand full comment

Verhelderend weer dit! Het is inderdaad ingewikkeld wanneer je voor je werk naar mensen luistert waarbij waarheidsvinding geen optie is. Veel angst plus google zorgen voor wonderlijke conclusies die met volle overtuiging gepresenteerd worden. Na twee werkdagen en veertien gesprekken bemerkte ik een grote behoefte aan verheldering. Fijn!

Expand full comment